erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
82705
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82705

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Imposant herenhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken. In zijn huidige vorm, lijstgevel met dubbelhuisopstand, ontstaan in verschillende fasen. In 1784, bouw van rechter breedhuis aan tuinzijde (twee bouwlagen) dat oorspronkelijk één geheel vormt met nummer 24. In 1874-"1875" (zie gedateerde arduinen gevelsteen bovenaan de poorttravee die toen was uitgewerkt als linker hoekrisaliet), verbouwing tot monumentaal herenhuis in classicistische stijl met integratie van vermelde tuinvleugel. Circa jaren 1900 of in de loop van het eerste kwart van de 20ste eeuw, uitbreiding met drie linkse traveeën. In 2002, herstellen en herschilderen van de voorgevel. Heden in gebruik als residentie van het Europa College.

Bepleisterde en beschilderde gevel, met opvallend poortrisaliet afgeboord door pseudo-hoekkettingen. Gevelgeleding door middel van de Franse voegen op de begane grond, de kordonvormende lekdrempels op de tweede bouwlaag en de deels omlopende, geprofileerde kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige vensters met persiennes in de oudste rechter travee en met rolluikkasten voor de lagere linkse benedenvensters. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen met oren, meer uitgewerkt in de poorttravee. Rondboogpoort met geprofileerd beloop en hanenkam rondom de sluitsteen. Bewaard 19de-eeuws houtwerk onder meer T-ramen, en verzorgde vleugeldeur voorzien van sierlijk smeedijzerwerk onder halfrond bovenlicht. Achtergevels. Links, bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen; rechthoekige openingen en uiterst links op begane grond, voormalige segmentbogige deuropening in natuurstenen deuromlijsting.

Interieur. Oudste tuinvleugel onderkelderd door vier vakken met bepleisterde bakstenen gewelven op korfbogige gordelbogen op rechthoekige, natuurstenen consoles; in de kruin van vierde vak, drie bakstenen met inschrift "M. CORNELUS", "W.V. VERANMAN" en "J. VERANMAN" en telkens "ANNO 1784". Monumentale koetspoort met stucwanden voorzien van rijk lijst- en paneelwerk onder meer vier grote, ovale ornamenten en rechthoekige omlijsting. Vanuit koetspoort leidt volgens symmetrisch plan aan weerszijden een gang naar een vestibule: links omgeven door gekoppelde Ionische pilasters en rechts geflankeerd door gecanneleerde, Ionische zuilen gekoppeld met pilasters. Vestibule rechts met zuilen en pilasters die telkens doorlopend lijstwerk dragen met een cassetteplafond. Via de rechter vestibule, toegang tot de salons en het trappenhuis, waarvan wanden en plafond verfraaid zijn met classicistisch pleisterwerk. Vleugeldeuren naar salons, gevat in geprofileerde omlijstingen met supraportes in stucco. Aan straatzijde rechts, salon met bepleisterde moerbalken, witmarmeren schouw en stucplafond in Lodewijk XVI-stijl. Via linker vestibule, klein salon met barokke zwartmarmeren schouw (17de eeuw?); voorts ook kleine vestibule met onder meer diensttrap. Op de bovenverdieping, middengang waarrond kamers waarvan enkele met marmeren schouw in Lodewijk XVI-stijl. Dakgebinte van oudste vleugel: twee eikenhouten schaar- en nokgebinten, gepriemd en voorzien van telmerken. In voormalige tuin, kantoorgebouwen van jaren 1950-1960, heden verdeeld in kamers.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Monumenten en landschappen, Archief, dossier 002027.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • Stadarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 62/1874.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 276.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82705 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.