Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis van twee + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat; Vlaamse pannen). Oudere kern - zie verankeringen zijgevel - doch tijdens "Kunstige Herstelling" van 1912 voorzien van trapgevel in neo-Brugse stijl (7 treden en topstuk) in plaats van 16de-eeuwse tuitgevel. Huidige gevel getypeerd door winkelpui en Brugse travee, type II, vanaf de tweede bouwlaag. Zijgevel: verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel, afgeboord door houten kroonlijst op klossen; bepleisterde en beschilderde plint. Op begane grond, brede ontlastingsboog in tweede travee. Rechthoekige vensters onder strek. Twee recente puntdakkapellen.

Rechts, aan de straat, laag breedhuisje van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), oudere kern doch 19de-eeuwse openingen onder meer bredere poort onder strek.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 160/1912.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia