Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Breedhuis van tien traveeën + poorttravee links en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 17de eeuw. Op de bouwaanvraag van 1844 wordt onder meer de centrale barokdeur aangepast en nog later gewijzigd als venster. Consoliderende restauratie van 1883 onder meer verwijderen van de verflagen, herstellen metselwerk en dekstenen, en herschilderen. Barokgetinte, verankerde bakstenen lijstgevel, centraal doorbroken door getrapt dakvenster (9 treden + topstuk); natuurstenen plint. In rechter travee, segmentboogpoort. Behouden barokpoort in de gekanteelde linker deurtravee, zie bouwaanvraag, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met geprofileerd beloop, versierde sluitsteen en gekorniste druiplijst, ietwat verweerd plantmotief in de zwikken; vleugeldeur met baroknaald en ovaal bovenlicht onder een korte waterlijst. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, natuurstenen latei en geblokte ontlastingsbogen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 112/ 1844

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia