Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Imposant herenhuis met bepleisterde, laatclassicistische lijstgevel van zeven/negen traveeën en drie bouwlagen uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw. Samenstel van een ouder diep- en breedhuis, zie bewaarde balklagen. Sinds circa 1985 verdeeld in bureaus en appartementen. Beschilderde begane grond geleed door Franse voegen, voorts belijnende cordonvormende lekdrempels en beschilderd entablement met fijne waterlijsten en omlopende, houten kroonlijst boven de lagere derde bouwlaag Enkelhuisopstand met rechthoekige poort opgenomen in de linker travee met flankerende gekoppelde pilasters onder een zware kroonlijst. Voorts rechthoekige vensters. Achtergevels van links naar rechts: verankerde bakstenen tuitgevel van drie traveeën en twee bouwlagen; hoge, aangepaste, rechthoekige vensters onder strekken en ontlastingsbogen en met natuurstenen omlijsting en negblokken; verlaagde rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten. Originele schoorsteenschacht. Voorts verankerde bakstenen lijstgevel van vier traveeën; rechthoekige vensters onder strek en met al dan niet geblokte ontlastingsbogen. Achteruitspringend volume met bepleisterde lijstgevel.

Interieur. De begane grond bewaart twee 19de-eeuwse salons met marmeren voluteschouw en fijn versierde witmarmeren boezem; dubbele deur met spoor van deurstuk (?) met onder meer zeis. Op de bovenverdieping, salon met empiregetinte rondboognis geflankeerd door twee zuilen die hoofdgestel dragen met medusahoofden en korenaren.

Tuin met geschraagde muur en geprofileerde rondboognis met sluitsteen.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia