erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
82728
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82728

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In zijn huidige vorm enkelhuis van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); jaartal "1674" aangebracht op de penanten van de bovenverdieping. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1987. Combinatie van lijstgevel en haast gevelbrede trapgevel (6 treden + topstuk) met aansluitende bedaking (nok loodrecht op de straat). Verankerde baksteenbouw. De geblokte ontlastingsbogen verwijzen naar de vroegere gevelordonnantie: brede ontlastingsboog met diamantsluitsteen in de linker travee en gelijkaardige doch smallere boven de huidige deur in de rechter travee; op de bovenverdieping komen ze overeen met de huidige aangepaste vensters met bewaarde afgeschuinde dagkanten. Aangepaste rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en strek; later segmentboogvenster in de geveltop.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 296.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :

Aanvullende informatie

Erik Van Biervliet heeft in 1987 voor de kunstige herstelling van dit pand gezorgd.
Auteurs : Anseeuw, Sophie
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82728 (Geraadpleegd op )