Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis van twee/één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen; nok loodrecht op de straat), uit de 17de eeuw. Verankerde en beschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Opvallende, halverwege geknikte trapgevel (6 treden en topstuk), (nok parallel aan de straat) tussen straat en rei. Interessante rechthoekige deur met afgeschuinde dagkanten, natuurstenen latei op dito linker console; bovenlicht met afgeschuinde dagkanten, houten tussenstijl en latei onder een ontlastingsboog; uitgewerkte diefijzers. Links, kleine en grotere vensters voorzien van soortgelijke dagkanten; bakstenen latei en ontlastingsboog (enkel op de begane grond). Rechthoekige luikopening in de geveltop.

Aan de straat zelf, dito puntgevel met deels aangepaste openingen. Lage deuropening met één afgeschuinde dagkant, natuurstenen latei op dito consoles en gedicht bovenlicht met afgeschuinde dagkanten en ontlastingsboog. Bovenvenster als vroeger bolkozijn afgewerkt met afgeschuinde dagkanten en ontlastingsboog. Zolderopening onder ontlastingsboog; Aan de rei, gelijkaardige puntgevel met vensters onder strek of natuurstenen latei; hijsbalkgat.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 296.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia