Gesloten hoeve

Beschrijving

Vrij grote gesloten hoeve met gebouwen van diverse volumes gegroepeerd rondom een deels gekasseid, deels gebetonneerd erf. Ten noordoosten, inrijpoort opgenomen in de stalvleugel, rechts, overluifelde voetgangersdeur. Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype onder zadeldak met klokkeruiter (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gecementeerde erfgevel van vijf traveeën op plint van arduin. Rechthoekige muuropeningen op arduinen lekdrempels; mezzaninovensters met afgeronde hoeken. Drie traveeën brede bakstenen achtergevel op gecementeerde plint. Segmentboogvensters met diefijzers, arduinen lateien; mezzaninovensters met afgeronde hoeken. Rechthoekige deur met afgeronde hoeken, in kwartholle omlijsting van arduin op neuten. Ten zuidwesten, lagere haakse bakstenen dwarsschuur onder pannen zadeldak met twee rechthoekige veldpoorten; via rondboogdeurtje met zandstenen negblokken naar overwelfde kelder. Tegenover het woonhuis, éénlaagse bakstenen stalvleugel met afgesnuite hoek onder zadeldak (Vlaamse pannen) met halve radvensters en twee rondboogdeurtjes in omlijsting van zandsteen, waarvan één 1768 gedateerd.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle