Brouwerswoning bij brouwerij De Os

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning bij aanpalende brouwerij "De os" (nummer 1bis). Breed dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met vermoedelijk oudere kern, zie kelderopeningen, en aangebouwd linker hoekpand van drie en drie traveeën onder leien zadeldak. Rechter deel in 1878 gebouwd als samenvoeging van twee panden. Bepleisterde lijstgevel van 1878 afgelijnd door geprofileerde, houten kroonlijst. Licht getoogde openingen onder meer dieperliggende deur in zesde travee, toegankelijk via 3 treden Vensters met 19de-eeuwse T-ramen met grote roedeverdeling.

Links, verzorgde neogotische aanbouw uit de tweede helft van de 20ste eeuw, getypeerd door getrapte dakvensters (7 treden en topstuk); voorgevelindeling volgens Brugse travee, type I met rondboogafsluiting waarin open driepas; in de zijgevel toepassing van Brugse travee, type II met getrapte middenpenant, gekoppelde boogjes boven benedenvensters; markante schoorsteenschacht in overstek naast de houten erker op bakstenen kraagstenen die om de hoek loopt.

Rechts, bakstenen poortgebouw; monumentale poort uitgewerkt als portiektravee. op pilasters; blind boogveld en kleine ronde oculi in de zwikken; twee schamppalen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 59/1878.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia