Hoevegebouwen en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen en kapel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met bijhorende jeneverstokerij. Bakstenen gebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken uit de tweede helft van de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een grosso modo vierkante binnenplaats met vaalt. Inrijpoort (ten noordoosten) opgenomen in de dwarsschuur aan de straatkant. Ten noordwesten, sober boerenburgerhuis met grote ommuurde achtertuin, en klein voortuintje bij de zijpuntgevel aan de straatkant, afgesloten door middel van een ijzeren hek. Dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak met klokkenruiter. Erfgevel met segmentboogvormige muuropeningen. Achtergevel met zelfde ordonnantie. Rechts, ijzeren rechthoekige poort in de afgesnuite hoek, links, aanbouw met twee bouwlagen van twee traveeën onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, verder stalvleugel in het verlengde van het woonhuis rechts. Ten zuidwesten, grote dwarsschuur met wagenhuis, ten zuidoosten, lagere stalvleugel; segmentboogvormige muuropeningen; aflijnende getrapte baksteenfries.

Aan de straatkant, Onze-Lieve-Vrouwekapel, uit dezelfde tijd als de hoeve, opgenomen in de omheiningsmuur van de achtertuin. Bakstenen gebouwtje op arduinen plint. Rechthoekig plan met driezijdige sluiting onder zadeldak (leien). Koor gemarkeerd door vlakke lisenen; getrapte baksteenfries. Segmentboogvormige muuropeningen. Deur met blind boogveld met opschrift "Koningin zonder vlek ontvangen, b.v.o.".

Ten noordwesten, links, voormalige jeneverstokerij uit de tweede helft van de 19de eeuw, welke langs straatzijde aan de hoeve aangebouwd werd (nok parallel aan de straat). Bakstenen constructie, met verschillende bouwhoogten: links één bouwlaag en rechts twee bouwlagen, waarboven nog een blinde halve bouwlaag, beide onder pannen zadeldaken. In het linker deel: een in de gevel ingebouwde cilindervormige fabrieksschoorsteen met lichte uitkraging bovenaan, op vierkante, uit het dak stekende, schouwbasis. Verschillende verbouwingen merkbaar, met onder meer in zijgevel later aangebrachte vensters met ijzeren I-balken als latei, en dichtgemetseld laadvenster op zolderverdieping. De technische uitrusting is hoogstwaarschijnlijk verdwenen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke gesloten hoeve resteert nu enkel het boerenburgerhuis, namelijk het volume van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, ontdaan van de aanleunende aanbouwen, en een deel van de dwarsschuur ten noordoosten van het erf. Ook de Onze-Lieve-Vrouwkapel en de bakstenen omheiningsmuur van de achtertuin zijn nog aanwezig. Alle overige gebouwen zijn gesloopt of onherkenbaar verbouwd, waaronder de dwarsschuur met wagenhuis ten zuidwesten van het erf, de stalvleugel ten zuidoosten en de voormalige jeneverstokerij met fabrieksschoorsteen, die aan de straatzijde tegen de hoeve was aangebouwd.