erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 8278   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8278

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met bijhorende jeneverstokerij. Bakstenen gebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken uit de tweede helft van de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een grosso modo vierkante binnenplaats met vaalt. Inrijpoort (ten noordoosten) opgenomen in de dwarsschuur aan de straatkant. Ten noordwesten, sober boerenburgerhuis met grote ommuurde achtertuin, en klein voortuintje bij de zijpuntgevel aan de straatkant, afgesloten door middel van een ijzeren hek. Dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak met klokkeruiter. Erfgevel met segmentboogvormige muuropeningen. Achtergevel met zelfde ordonnantie. Rechts, ijzeren rechthoekige poort in de afgesnuite hoek, links, aanbouw met twee bouwlagen van twee traveeën onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, verder stalvleugel in het verlengde van het woonhuis rechts. Ten zuidwesten, grote dwarsschuur met wagenhuis, ten zuidoosten, lagere stalvleugel; segmentboogvormige muuropeningen; aflijnende getrapte baksteenfries.

Aan de straatkant, Onze-Lieve-Vrouwekapel, uit zelfde tijd als de hoeve, opgenomen in de omheiningsmuur van de achtertuin. Bakstenen gebouwtje op arduinen plint. Rechthoekig plan met driezijdige sluiting onder zadeldak (leien). Koor gemarkeerd door vlakke lisenen; getrapte baksteenfries. Segmentboogvormige muuropeningen. Deur met blind boogveld met opschrift "Koningin zonder vlek ontvangen, b.v.o.".

Ten noordwesten, links, voormalige jeneverstokerij uit de tweede helft van de 19de eeuw, welke langs straatzijde aan de hoeve aangebouwd werd (nok parallel aan de straat). Bakstenen constructie, met verschillende bouwhoogten: links één bouwlaag en rechts twee bouwlagen, waarboven nog een blinde halve bouwlaag, beide onder pannen zadeldaken. In het linker deel: een in de gevel ingebouwde cilindervormige fabrieksschouw met lichte uitkraging bovenaan, op vierkante, uit het dak stekende, schouwbasis. Verschillende verbouwingen merkbaar, met onder meer in zijgevel later aangebrachte vensters met ijzeren I-balken als latei, en dichtgemetseld laadvenster op zolderverdieping. De technische uitrusting is hoogstwaarschijnlijk verdwenen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8278 (Geraadpleegd op 09-04-2020)