Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Dubbelhuis van zeven/acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat), mogelijk oudere kern, zie verankeringen. Maakt in de loop van de 19de eeuw deel uit van de gebouwen bij brouwerij "De Roos" op hoek met Groenestraat. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint met opstand uit de eerste helft van de 19de eeuw. Latere aanpassingen zoals de vensteromlijstingen met oren en guttae, de neobarokke deuromlijsting geleed door Franse voegen en onder geprofileerde kroonlijst en de garagepoort in de rechter travee. Rechthoekige vensters, op de tweede bouwlaag, naar 19de-eeuws gebruik op doorgetrokken lekdrempels. Enkele vensters op tweede bouwlaag voorzien van smeedijzeren vensterleuningen.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia