erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
82780
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82780

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van zeven/acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat), mogelijk oudere kern, zie verankeringen. Maakt in de loop van de 19de eeuw deel uit van de gebouwen bij brouwerij "De Roos" op hoek met Groenestraat. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint met opstand uit de eerste helft van de 19de eeuw. Latere aanpassingen zoals de vensteromlijstingen met oren en guttae, de neobarokke deuromlijsting geleed door Franse voegen en onder geprofileerde kroonlijst en de garagepoort in de rechter travee. Rechthoekige vensters, op de tweede bouwlaag, naar 19de-eeuws gebruik op doorgetrokken lekdrempels. Enkele vensters op tweede bouwlaag voorzien van smeedijzeren vensterleuningen.


Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82780 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.