Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat,Vlaamse pannen), mogelijk teruggaand op de 16de eeuw, zie dakhelling en typische, hoge schoorsteenschacht. Marcus Gerards (1562) tekent een ommuurd hof met dieper liggend diephuis en dwarse vleugel. Huidige gevelindeling van 1881, vermoedelijk resulterend van de splitsing van het pand: tot dan behoort nummer 16 nog bij het huidige nummer 18 en heeft enkel twee vensters in derde travee; de poort in huidige rechter travee maakt dan nog deel uit van het huidige nummer 14.

Verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel; kleine kelderopening. Rechthoekige openingen met arduinen lekdrempels en bewaard 19de-eeuws houtwerk onder meer ramen met grote roedeverdeling en persiennes op de begane grond. Bredere rechter travee met rechthoekige, houten koetspoort; rechts kleine schamppaal.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 61/1881.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 319.