Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Twee diephuizen van elk twee/één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de eeuw. Nummer 32 gewijzigd in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw: verwijderen van oorspronkelijk bolkozijn op de bovenverdieping en aanbrengen van strekse latei. Nummer 34 gerestaureerd in 1936 onder meer vernieuwen witstenen delen zoals de bolkozijn op de bovenverdieping, de lateien en onderdorpels en afschaven van gevel. Verankerde bakstenen trapgevels (6 treden en topstuk) op bepleisterde (van nummer 34 beschilderde) plint; bouwnaden en gebruik van andere baksteen voor de toppen. Aangepaste rechthoekige openingen, deels met afgeschuinde dagkanten. Zoldervensters met natuurstenen onder- en bovendorpel. Smeedijzeren hijshaak.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 640/1936.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 319 (onder nummers 32-34).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia