erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
82784
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82784

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Twee diephuizen van elk twee/één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de eeuw. Nummer 32 gewijzigd in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw: verwijderen van oorspronkelijk bolkozijn op de bovenverdieping en aanbrengen van strekse latei. Nummer 34 gerestaureerd in 1936 onder meer vernieuwen witstenen delen zoals de bolkozijn op de bovenverdieping, de lateien en onderdorpels en afschaven van gevel. Verankerde bakstenen trapgevels (6 treden en topstuk) op bepleisterde (van nummer 34 beschilderde) plint; bouwnaden en gebruik van andere baksteen voor de toppen. Aangepaste rechthoekige openingen, deels met afgeschuinde dagkanten. Zoldervensters met natuurstenen onder- en bovendorpel. Smeedijzeren hijshaak.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 640/1936.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 319 (onder nummers 32-34).

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82784 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.