Herenhuis De Helm

Beschrijving

Huis zogenaamd "De Helm". Samenstel van drie breedhuizen van respectievelijk drie, vier en drie/vier traveeën en twee, drie en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), van circa 1750-1760. Grondig verbouwd in 1960 onder meer overbrengen van originele marmeren schouw naar kasteel te Ruddervoorde. "Kunstige Herstelling" van 1996 naar ontwerp van architect J. De Graeve (Brugge): herschilderen van de gevel.

Verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevels in laatclassicistische stijl van circa 1800. Strakke gevelopbouw waarin de kromming van de rooilijn is verwerkt: middenrisaliet van vier traveeën en twee bouwlagen + mezzanino onder hoog driehoekig fronton; aan beide zijden geflankeerd door drie zijtraveeën van twee bouwlagen met lijstgevel belijnd door hoekpilasters en een gekornist hoofdgestel. Rechthoekige openingen in bepleisterde omlijstingen en met arduinen lekdrempels op kleine consoles als enige gevelversiering. Persiennes op de begane grond.

Interieur. Onderkelderd door middel van vierbeukig tongewelf met bakstenen gordelbogen op een natuurstenen pijler en zuil. Rococosalon met beschilderde wandbespanning met onder meer gefantaseerde zeehavengezichten en deurstukken, gevat in sierlijke Lodewijk XV-lijsten, met voorstellingen van de Vijf Zintuigen, vermoedelijk alle van de hand van H. De Cock; voorts enkele marmeren 18de-eeuwse schouwen ontworpen door zelfde kunstenaar. Ook ovaal salon in rococostijl met ingewerkte deur en kasten. Monumentale bordestrap uit de 19de eeuw. Kamers van de bovenverdieping met eenvoudige schouwen uit het eerste kwart van de 19de eeuw, soms met bepleisterde schouwboezem.

In de tuin, breed koetsgebouw onder schilddak (Vlaamse pannen) met drie rechthoekige vleugelpoorten waarboven ovale oculus met roedeverdelingen, beide gevat in rondboognissen.

Bijhorend pakhuis aan Jan Miraelstraat, zie Jan Miraelstraat nummer 17.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, juli 1983.
  • BEERNAERT B. (e.a.), Brugge op zijn kant, 2002, p. 160-161.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 350.
  • JANSSENS DE BISTHOVEN A., Een Brugs achttiende-eeuws herenhuis versierd door de gebroeders Paul en Hubert De Cock , in Wevend aan het verleden. Liber amicorm O. Mus, Veurne, 1982, p. 145-151.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia