Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Imposant, neoclassicistisch herenhuis van 1862 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge); perceel oorspronkelijk ingenomen door breedhuis van zeven traveeën met lagere aanbouw rechts, naar verluidt woonhuis van schilder Hans Memling, zie bronzen plaat met inscriptie "HIER WOONDE EN / WERKTE MEESTER / HANS MEMLING / EEN DER GROOTSTE / SCHILDERS VAN ZIJN / TIJD † 1494 / TOURING / CLUB VAN / BELGIË 1939". Oorspronkelijk omgeven door een ommuurde tuin, uitkomend in de Jan Miraelstraat, en aan noordoostelijke zijde voorzien van een wintertuin. Grondig gesaneerd en gerestaureerd in 1991 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge) met onder meer afbreken van wintertuin (zie resterende, lage schermvormende linker venstertravee), wijzigen van binnenverdeling en verwijderen van verschillende decoratieve elementen omwille van bouwvallige staat; tevens heraanleg van de tuin tot huidige parking en aanpassen van de tuinmuur door het invoegen van het poort en hek. Deels vrijstaand breedhuis van drie + vier traveeën, souterrain en twee hoge bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen); aan elke kant drie dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geaccentueerde venstertravee tussen hoekbanden, gekoppeld in het poortrisaliet, en telkens voorzien van Franse voegen. Horizontale belijning door kordonvormende onderdorpels, gekornist entablement en houten kroonlijst op klossen. Licht getoogde kelderopeningen, vensters en koetspoort, telkens met opmerkelijk houtwerk en typische fijne, ijzeren roeden. Verzorgd ijzerwerk onder meer traliewerk voor keldergaten, hekken van de fenêtres à terre van de tweede bouwlaag en steigergatvullingen; voetenschrapers en recent uithangbord met opschrift "BRUGSE HANDELSBLAD / STREEKKRANT". Soortgelijke doch soberdere zij-achtergevel. Links, aangebouwd terras toegankelijk via dubbel bordes, aan straatzijde afgesloten door muur van één travee.

Interieur. De voormalige poortdoorgang - heden receptiehal - leidt naar vestibule. Ter hoogte van de toegang tot het voormalige woongedeelte bevinden zich rechts twee zuilen met marmerbeschildering van waar de kleine trap vertrekt naar de verhoogde begane grond. Groot salon gekenmerkt door vleugeldeuren met lijstwerk met afgeronde vormen; plafonds met lijstwerk. Twee kleinere salons onder meer met neorenaissanceschouw, geschraagd door twee gemarmerde zuilen, en lambriseringen. Vanop het kleine bordes, statige bordestrap met voor Alleweireldt typische trapzaal, verfraaid met kolommen en kapitelen, ruime bordessen en balusters, allemaal gemarmerd.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, november 1982.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 115/1862.
  • BEERNAERT B. (e.a.), Brugge op zijn kant, 2002, p. 160-161.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Monumenten van vervoer(ing), Brugge, 1994, p. 49-50.
  • BEERNAERT B. (e.a.), Huizen en hun bewoners. Een 16de-eeuwse stadswandeling door Brugge, Brugge, 1998, p. 42.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 350.
  • RYCKAERT M., Het huis van Memling in Brugge, in Hans Memling. Essays, Brugge, 1994, p. 104-108.
  • VANHOUTRYVE A., Brugse Stand- en Borstbeelden. Historische analyse en retrospectieve, Brugge, 1989, p. 71-72.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia