• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Gerestaureerd in 1992. Consoliderende "Kunstige herstelling" van 1998-2000 naar ontwerp van architect E. Vyncke (Brugge). Verankerde trapgevel (7 treden en topstuk) in baksteenbouw met gedecapeerd en hervoegd parement. Rechts, aan straatzijde, muurtje met hek en doorgang naar tuin. Afgeschuinde dagkanten van de aangepaste bovenvensters en het zoldervenster, wijzend op de oorspronkelijke indeling De achtergevel is een verankerde en beschilderde tuitgevel met recent vernieuwd topstuk.

Achterliggende tuin, afgebakend door oudere muur met steunberen, mogelijk resten van de voormalige makelaarskapel of kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Betlehem, gebouwd in de 14de eeuw als deel van het eigendom van de makelaarsambacht, herbouwd in de loop van de 15de eeuw en gesloopt in 1784 (zie nummers 66-72). Tuinpaviljoentje uit het vierde kwart van de 18de eeuw onder tentdak met beschilderde gevels van baksteen, doorbroken door rondboogvormige, omlijste deuropening.

Interieur. Versierd met sober pleisterwerk onder meer plafondrozet en schouw in Lodewijk XVI-stijl.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2632/1998.