Rij stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie stadswoningen

Beschrijving

Drie breedhuizen van respectievelijk twee, twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), nummer 66 herbouwd in de loop van de 20ste eeuw; nummers 68-72 echter volgens L. Devliegher opklimmend tot 1788 en gebouwd op de plaats van de in 1784 gesloopte makelaarskapel, afgebeeld op de kaart van Marcus Gerards (1562). Verankerde en beschilderde, bakstenen lijstgevels; nummers 66-70 op bepleisterde plint. Licht getoogde vensters met rococogetinte sluitstenen en arduinen lekdrempels, soms herleid tot rechthoek op de begane grond. Vernieuwd houtwerk behalve voor de 19de-eeuwse bovenvensters van nummer 70. Nummer 70 behoudt eveneens een gevelsteen met voorstelling van Maria en Kind met knielende geestelijke en opschrift "H. MARIA VAN BETHLEHEM / 17 BID VOOR ONS 88".

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 354.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia