Godshuis Onze-Lieve-Vrouw Boodschap

Straat Zakske
Locatie Zakske 26-32, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel B (geografische inventarisatie: 01-01-2004 - 31-12-2004).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Godshuis Onze-Lieve-Vrouw Boodschap

Beschrijving

"GODSHUIS / O.L.V. BOODSCHAP / 1711", zie natuurstenen gevelsteen boven deur. Aangekocht in 1691 en gesticht door Pieter de Clerck als vier woningen met telkens twee wooneenheden. Grosso modo volledig ingebouwd breedhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen); aan straatzijde enkel één travee met tudorboogpoortje en rechthoekig venstertje op de bovenverdieping. Laatst genoemd poortje leidt via gang naar binnenhof vanwaar de woningen toegankelijk zijn.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 456.
  • QUACKELBEEN P. 1975: De godshuizen te Brugge. Kunsthistorische studie van een aantal aspecten van de thans nog bestaande godshuizen te Brugge, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 151-152.
  • ROTSAERT J. 1970: Godshuis O.L.V. Van Bijstand, Rozendal 18-26 en Godshuis der Zeven Blijdschappen, Zaksken 26-32. Eén stichter: Pieter Declerck, Brugs Ommeland II, 1970, 98-111.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje