Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Diephuis van vier/drie en drie/vier traveeën; twee bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen). 1886: verbouwen van lijst- (twee traveeën kant Annuntiatenstraat) en trapgevel (twee traveeën en ingang kant Baliestraat), zie huidige toestand, splitsen in twee woningen. 1899: aanbrengen van mansardedak en twee dakkapellen waarvan nog oorspronkelijke rechts tussen vleugelstukken en met driehoekig fronton, verplaatsen van de deur aan Annuntiatenstraatzijde. Nummer 75 krijgt een winkelpui in 1912. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels op arduinen (nummer 73) of grijsbeschilderde plint; afgeschuinde hoek op de begane grond en omlopend fijn kordon onder dito kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping in geriemde omlijstingen op onderling verbonden lekdrempels. Bewaard 19de-eeuws houtwerk bij nummer 75 en Baliestraat nummer 17.

• SAB, Bouwvergunningen, nummer 61/1886, nummer 125/1899, nummer 314/1912, nr. 45/1925.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia