erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
82853
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82853

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige woonplaats tussen 1569 en 1613 van schilder A. Claeissens. Nu dubbelhuis van drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Neorococogetinte, bakstenen trapgevel (9 treden en topstuk) met jaartal "17 / 59" aan weerszij van topvenster. Oude kern, zie zijgevel en interieur. Oorspronkelijk een eenvoudige beschilderde 18de-eeuwse gevel. Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende "Kunstige Herstelling" in 1912 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge): decaperen van de gevel en blootleggen van de zandstenen hoekkettingen en aanbrengen van belijnende kordons; wijzigen begane grond: verplaatsen van deur van linker- naar middentravee. en verbreden van de vensters, aanbrengen van een plint van Euvillesteen. Verdere toevoegingen in neo-Lodewijk XV-stijl: onder meer de geprofileerde arduinen deuromlijsting en arduinen buitentrap, vlakke vensteromlijstingen met oren en rocaillesluitsteen, voor de eerste helft van de 20ste eeuw typische ramen met gebogen middenkalf en kleine roedeverdeling in het bovenlicht. Het hijsbalkgat is niet oorspronkelijk.

Zijgevel: verankerde, bakstenen lijstgevel op hoge zandstenen plint, twee segmentbogige kelderopeningen in spitsboognissen met afgeschuinde dagkanten en één rechthoekige met luiken. Op de begane grond rechthoekig venster met natuurstenen negblokken; voorts rechthoekige vensters al dan niet met stenen lateien maar overal geprofileerde onderdorpels. Uitkragende kaaimuur.

Interieur. Kelder: twee tongewelven. Op begane grond en bovenverdieping bewaarde balklagen, moerbalken met sleutelstukken. Dakconstructie steunend op twee schaargebinten.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, juli 1983.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 510/1912.
  • BEERNAERT B. (e.a.), Huizen en hun bewoners. Een 16de-eeuwse stadswandeling door Brugge, Brugge, 1998, pagina 35.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 139.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 11.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82853 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.