• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Sinds 1966 hotel. Oorspronkelijk één geheel met Hoedenmakersstraat nummer 2. Marcus Gerards (1562) tekent twee diephuizen met één schermgevel. Heden dubbelhuis van vier en drie traveeën en vier en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Huidige lijstgevel van 1789, zie gedateerde fries. In 1966 ombouwen tot hotel naar ontwerp van architect R. Platteeuw (Brugge): onder meer met toevoeging van zandstenen plint, schuiframen op de begane grond, vensteromlijstingen en aan West-Gistelhof, nieuwe vleugel ter vervanging van ouder achterhuis. Gecementeerde lijstgevel op hoge, zandstenen plint, belijnende kordons, fries en kroonlijst op houten klossen. Deur in geprofileerde, arduinen korfboogomlijsting met sluitsteen en onder rechte waterlijst; arduinen buitentrap. Rechthoekige vensters met vlakke omlijsting en grote roedeverdeling op de bovenverdieping. Zijgevel: verankerde bakstenen lijstgevel, sporen van oudere openingen en ontlastingsbogen. Rechthoekige muuropeningen, uitkragende schoorsteenschacht met segmentboog op consoles. Dakkapel met rechthoekig venster. Schamppaal.

Interieur. Kelder met drie tongewelven; 18de-eeuwse trap en -gebinte.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, augustus 1983.