erfgoedobject

Huis De Roos

bouwkundig element
ID
82880
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82880

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Roos
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "HUYS / DE ROOS / GENAEMT", zie opschrift op cartouche. Breedhuis van drie/vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), zie gevelsteen van 1911 ter vervanging van twee lijstgevels uit de eerste helft van de 19de eeuw. Neobarokgetinte gevel bestaande uit een linker trapgevel (8 treden en topstuk en smeedijzeren windvaan) en rechts halsgevel met gebogen fronton en schouderstukken. Verankerde baksteenbouw met typerend gebruik van arduin voor plint, deuromlijsting, kloosterkozijnen, dorpels, speklagen, ontlastingsbogen met mascarons, cartouches, in de topgevel met bekronende vaas. Rechthoekige vensters onder meer drielichtvensters met afgeschuinde dagkanten, op de begane grond in steekboognis, op de bovenbouw in rondboognissen. Deur met buitentrapje en geflankeerd door smalle vensters.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 282/1911.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Roos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82880 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.