erfgoedobject

Schippersschool

bouwkundig element
ID
82889
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82889

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schippersschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamde "Schippersschool", zie vroegere vestiging van schippershuis- en kostschool.

1908: oprichten van vrije schippersbond ter verbetering van het lot en verdediging van het recht der schippers.
1911: oprichten aan de Sint-Pieterskaai van het eerste schippershuis voor bondsbestuur, kantoor voor bevrachting en school voor schipperskinderen.
1913: erkenning van de school en subsidiëring door de overheid.
1915: overbrengen van de school naar de Walweinstraat en na de oorlog samen met het bureau in de tuin van het capucienenklooster in de Sint-Clarastraat gehuisvest.
1924-1926: oprichten van de woning van de capucienen onder meer met schipperskapel, nummer 38-40.
Tussen 1928-1980: links en rechts toevoegen van verschillende bijgebouwen onder meer van één-, twee- en drie bouwlagen, enkele blinde muren en een schoolgebouw uit de jaren 1980.
1998: verkoop van het grootste deel van het complex aan het "Instituut voor voeding Ter Groene Poorte" ten behoeve van een internaat.
Nummer 38-40 blijft eigendom van de paters.

Nummers 38-40. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw van circa 1926 op arduinen plint in een historiserende neo-Brugse stijl. Lijstgevel tussen twee zijtrapgevels (7 treden en topstuk). Gebruik van natuursteen voor kruis- en bolkozijnen, speklagen, cordonvormende lekdrempels en geblokte ontlastingsbogen. In de linker trapgevel gemarkeerd door een beeldnis, lijstgevel door een arduinen gevelsteen met afbeelding van schip op de middenpenant van de bovenverdieping. Rechts trapgevel op de pui geïdentificeerd als "KAPEL VOOR SCHIPPERS", bestemming die overigens wordt bevestigd door de uitstekende dakruiter met kleine lantaarn onder een koepeltje met ijzeren kruis.

De tuin is een overblijfsel van de vroegere kloostertuin die een volledig huizenblok omvatte, heden aangelegd als Engelse landschapstuin.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 3 september 1998.
  • BONNEURE F., De kapucijnen vierhonderd jaar in Brugge 1592-1992, Brugge, 1992, p. 38-43

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op de site bevinden zich behalve de bewaarde woning van de capucienen met de schipperskapel (nummers 38-40), ook recente gebouwen zonder erfgoedwaarde, zoals de nieuwbouw van Huize Komvest (nummer 34-36).

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schippersschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82889 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.