erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
82892
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82892

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch enkelhuis met neo-Vlaamse-renaissance-inslag van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen, leien), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Combinatie van lijst- en topgevel. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1993 naar ontwerp van architect P. Godderis (Brugge). Baksteenbouw met contrasterend materiaalgebruik: arduin voor de sokkel, puilijst en balkonplaat en aflijning van de schoudergevel; Euvillesteen voor "traditionele" elementen: speklagen, geblokte ontlastingsbogen, kruis- en kloosterkozijnen, spiegels onder de bovenvensters en reliëfs. Interpretatie van renaissancistische ornamenten voor de verzorgde bekroning van rondboogdeur met gebroken, gebogen fronton op uitgelengde consoles, de cartouche in het boogveld van het drielichtvenster van de bovenverdieping, oculus en topstuk met Hermesattributen onder gebogen fronton. Meer "eigentijds" zijn het afgerond balusterbalkon en de deels beglaasde deur met hekjes.

Interieur. Bewaarde aankleding onder meer met: lambriseringen van sierpleister verrijkt met palmetten, en voorts paneeldeuren, marmeren schouwen, rozetten en lijstwerk.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2215/1993.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82892 (Geraadpleegd op 12-04-2021)