erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
82898
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82898

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Enkelhuis van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), kern uit de eerste helft van de 17de eeuw, zie maaswerk in de zijgevel. Tot 1850 één geheel met nummers 3 en 5, toen met deur in tweede travee Consoliderende restauratie in 1980 naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge). Verankerde lichtgeelbeschilderde tuit- en lijstgevel van baksteen op grijze plint, teruggaand tot de 17de eeuw. Rechthoekige 19de-eeuwse muuropeningen met op de begane grond luiken en sporen van oudere ontlastingsbogen. Dakvenster met trapgevel (2 treden en topstuk) in de as van de middelste travee. Kwarthol geprofileerde lijst van baksteen onder de dakgoot. Zijgevel: per baksteenlaag getrapte topgevel met één schouderstuk: gedichte hoge vensters in korf- en rondboognissen met afgeschuinde dagkanten, op de bovenverdieping voorzien van stenen boven- en onderdorpels en een dito tussenstijl, boogveld van het zoldervenster verrijkt, verfijnd maaswerk van baksteen. Links aanbouw uit de 19de eeuw.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 28/1850.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 104.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82898 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.