erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
82902
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82902

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Samenstel van breed- en diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), 17de-eeuwse(?) kern met aanleunende poort uit de eerste helft van de 19de eeuw op de terugwijkende rooilijn. De verbouwing van 1850 - tot dan één geheel met nummers 1 en 3 - voorziet ter hoogte van twee linker traveeën, een poort. Heden, verankerde lichtgeelbeschilderde lijst- en tuitgevel laatst genoemde met vlechtingen en schouderstukken. Rechthoekige vensters met grote roedeverdeling, blind in de uiterste rechter travee. De plaats waar eertijds Schottinnenstraat uitkwam in de Gouden-Handstraat wordt nu ingenomen door een poortingang in vooruitspringende omlijsting met vlakke pilasters en geprofileerde kroonlijst.

Bijgebouw in de tuin: laag gebouwtje onder zadeldak en per baksteenlaag getrapte puntgevel, uit de 17de eeuw. Interieur met bewaarde balken en dakconstructie op één schaargebinte, telmerken.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, mei 1982.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 28/1850.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 104.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82902 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.