Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van een diephuis uit de 15de eeuw en een breedhuis uit de 16de eeuw; acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), op stadsplan van Marcus Gerards (1562) aangeduid met schermgevel. In de loop van de 19de eeuw wijzigen van muuropeningen, zie huidig en aanbouwen achterhuis; 1886: vervangen van twee rechter benedenvensters door huidige poort. Verankerde bakstenen en roodbeschilderde trap- (8 treden en topstuk) en lijstgevel op zwarte plint. Rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping met afgeschuinde dagkanten; beschilderde omlijstingen in zandsteenkleur voor de poort met negblokken, de deur en vensters met oren en neuten. Ramen met grote roedeverdeling, persiennes op de begane grond; bewaard houtwerk.

In de linker, deels vernieuwde trapgeveltop, rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, oorspronkelijk in rondboognissen zoals op de bovenverdieping, driepas in het boogveld; erboven, vernieuwde ovale oculus. Rechts lijstgevels afgelijnd met een uitkragende korfboogfries op natuurstenen consoles, enkele met kopjes.

Interieur. Gedeeltelijk bewaarde balklagen op bovenverdieping aan straatzijde. In het diephuis twee achter elkaar liggende zolders gescheiden door bakstenen muur waarin segmentboogvormige doorgang met afgeschuinde dagkanten, 15de-eeuwse sporenkappen met telmerken: eerste kap verbonden door één hanenbalk en op schaar- en muurgebinten, tweede kap oorspronkelijk verbonden door twee hanenbalken op schaargebinte en later uitgebreid met dubbele schaargebinten; muurgebinten. Breedhuis: gaaf bewaarde 16de-eeuwse sporenkap verbonden door één hanenbalk en op schaar- en muurgebinten, telmerken.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, mei 1982.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 15/1886.