erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 82912   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82912

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Oorspronkelijk een diephuis met tuitgevel, in 1844 verhoogd met een lagere derde bouwlaag onder (oud) afgesnuit zadeldak en verbouwd tot eenvoudige lijstgevel met rechthoekige muuropeningen. In 1882, herbouwd en opgesmukt zie huidige toestand. Neoclassicistische, bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel met grijze accenten. Horizontaal belijnd door imitatievoegen op de begane grond uitstralend boven deur en vensters, kordons en kordonvormende lekdrempels en kroonlijst. Getoogde deur en vensters met paneelwerk op de borstwering, op de bovenverdieping in geriemde omlijsting met versierde sluitsteen. Bewaard houtwerk van T-ramen en deur, arduinen buitentrap en voetenschraper. Houten 20ste-eeuws tuinhuisje uitkragend over de rei. Kaaimuur gedeeltelijk van natuursteen

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 103/1844, nummer 236/1882.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82912 (Geraadpleegd op 05-08-2020)