• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis: gevels en bedaking

Beschrijving

Diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), in cartouches gedateerd "ANNO/ 1648". Mogelijk stond hier in 1383 het natiehuis der Schotten. Circa 1745 tekent Custis een gevel van twee bouwlagen met in- en uitgezwenkte top, volutes met rolwerk in Vredeman de Vriesstijl; rechts barok poortgebouw. In de loop van de 18de eeuw toevoegen van een mezzanino. Bouwvergunning van 1829 voorziet daarboven een hoge, gevelbrede frontonbekroning. In 1979 ontpleisteren van gevel en consoliderende restauratie naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge). Barokke lijstgevel van felrode baksteen met contrasterend gebruik van zandsteen onder meer voor de plint, hoekkettingen, muuropeningen, frontons, ornamenten en cartouches. Horizontaal karakter door zandstenen waterlijsten, kordonvormende onderdorpels en geprofileerde kroonlijst. Muuropeningen in geriemde omlijstingen met oren, op de begane grond met sluitstenen onder geprofileerde gebogen frontons. Op de tweede bouwlaag met cartouches (onder meer met engelkopje), gebogen kroonlijsten en tussen vierde en vijfde travee; loden zegel uit het vierde kwart van de 18de eeuw of eerste kwart van de 19de eeuw van brandverzekering. Op de mezzanino, drie vensters in vlakke omlijsting met middenstijl en geflankeerd door bepleisterd vlak ter afscherming van de dakhelling. Verdiepte deur met arduinen buitentrapje. Bewaard 19de-eeuws houtwerk, beluikte vensters op begane grond met schuiframen.

Interieur. Kelder met tongewelf. Balklagen onder meer met sleutelstukken. 17de-eeuwse trap op de begane grond. Dakspant met vijf dubbele schaargebinten met telmerken.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief dossier DW000290.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, juni 1983.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 14/1829, nummer 1538/1979.