erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
82920
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82920

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Enkelhuis op L-vormige plattegrond van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw op een grijze plint. Tuitgevel met schouderstukken van verankerde gebouwd in 1627 ter vervanging van een houten gevel; recht afgewerkt linker travee. Aangepaste rechthoekige muuropeningen, sporen van ontlastingsbogen, op begane grond oorspronkelijk beluikt, zie duimen.

Op de middenpenant van de bovenverdieping een cartouche uit de 17de eeuw met opschrift "...A.../...ES ICK". Veelhoekige schoorsteenschacht op vierkante basis tegen de zijgevel van de aanpalende linker travee. In de zijgevel aan de Hoedenmakersstraat: gedicht tudorboogpoortje met afgeschuinde dagkanten en dakvenster met tuitgevel. De achtergevel is puntgevel van verankerde baksteen.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 122.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82920 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.