Rij burgerhuizen

Beschrijving

Aan de hoek met de Augustijnenrei nummer 2, eertijds zogenaamd "De Luypaard". Hoekpand, dubbelhuis van vijf + vijf traveeën en twee bouwlagen onder kruisende zadeldaken (Vlaamse pannen), 17de-eeuwse kern. Nummers 2a tot en met 8, enkelhuizen van samen negen traveeën en drie bouwlagen; nummers 4-6-8 zogenaamd "Huis Rome", in 1552 huis en atelier van de schilder Pieter Pourbus. Achtereenvolgende verbouwingen van het hoekblok. 1834: twee blinde rechter traveeën en de zijgevel van het huidige nummer 2 maken deel uit van drie huizen aan de Augustijnenrei. 1835: acht traveeën van de gevel, zie Augustijnenrei nummer 7 krijgen laatclassicistisch uitzicht. 1844: gevelrij nummers 2-8 bestaat van links naar rechts uit een koetshuis, lijstgevel en drie tuitgevels; verbouwen van de hele rij tot lijstgevels. In de loop van de 20ste eeuw: nummer 2a: verbouwen van de gevel en aanbrengen van een garagepoort. Nummer 2: gecementeerde lijstgevels, rechthoekige muuropeningen aan de Augustijnenrei met geriemde omlijstingen en bewaarde gegroefde consoles. Bewaard houtwerk, en rolluikkasten op de begane grond. Deur (na 1844) met arduinen buitentrap en hoog bovenlicht. Aan de Jan Miraelstraat: kelder en verhoogde begane grond. Afgeschuinde hoek van Doornikse steen met daarboven zandstenen hoekketting. Schamppaaltje.

Interieur. Kelder met tongewelf, gedeeltelijk bewaarde 17de-eeuwse dakkap met schaargebinten.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, april 1982.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 68/1834, nummer 36/1835, nummer 102/1844, nummer 101/1961.
  • BEERNAERT B. (e.a.), Huizen en hun bewoners. Een 16de-eeuwse stadswandeling door Brugge, Brugge, 1998, p. 47.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 143.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia