Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), 16de(?)-17de-eeuws huis met 18de-eeuwse gevel. "Kunstige Herstelling" in 1996 naar ontwerp van architect F. Soutaer (Brugge): verwijderen van cementpleister en herbouwen van de getrapte top, herstellen van bovenvensters met bakstenen omlijsting en kwartbolle lijst volgens vrijgekomen 18de-eeuwse sporen, vervangen van bestaande winkelpui door huidige begane grond, in harmonie gebracht met de bovenbouw. Witbeschilderde trapgevel (9 treden en topstuk) met kordonvormende lekdrempels op de bovenverdieping en dunne lijst tussen benedenbouw en geveltop. Rechthoekige muuropeningen, de omlijstingen op de bovenverdieping vormen spiegels op de muurdammen. De achtergevel is een verankerde, bakstenen tuitgevel met vlechtingen en rondboogopening in de top.

Interieur. Bewaarde balklagen met sleutelstukken op consoles.

Nummer 62 heeft een gelijkaardige verankerde, gecementeerde trapgevel (8 treden + topstuk), opklimmend tot de 17de eeuw. Rechthoekige vensters met geprofileerde omlijstingen. Verbouwde begane grond met bewaarde puicartouche. Achtergevel, zie nummer 64.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummers 51 en 275/1996.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, augustus 1983.