erfgoedobject

Arbeidershuizen in nieuwe zakelijkheid

bouwkundig element
ID
82945
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82945

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van telkens twee huizen in nieuwe zakelijkheid/ Nederlandse stijl op beide hoeken van de in 1928 aangelegde Stokersstraat en deeluitmakend van het huizencomplex aldaar gebouwd voor de arbeiders van de "gistfabriek" (zie Komvest). Breedhuizen, twee aan twee in spiegelbeeld, en met telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevels, nummers 50 en 52 met licht uitspringende zijpuntgevels. Donkerbruine baksteenbouw op voor- en zijgevels verlevendigd met verticaal, licht verheven metselwerk waarboven kroonlijst op consoles. Rechthoekige muuropeningen: deuren met luifel en eenvoudig bovenlicht, vensters met strekken of betonnen lateien. Nummers 48 en 54 hebben op de bovenverdieping een driezijdige erker steunend op een op getrapte console van baksteen en uitgebouwd tot onder de dakrand. Origineel houtwerk van de vensters met typerende roedeverdeling, enkel nog bij nummer 50 gedeeltelijk bewaard; nummers 48 en 54 oorspronkelijke deuren met klink.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 633/1928.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Arbeidershuizen in nieuwe zakelijkheid [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82945 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.