erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
82980
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82980

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), gelegen op de nieuwe rooilijn en naast een steegje. Neoclassicistische gevel met enkelhuisopstand, van 1884 in plaats van laag huisje met puntgevel en links tudorboogpoort. Het ontwerp - in spiegelbeeld ten opzichte van de uitvoering - voorziet imitatievoegen op de begane grond en boven de kroonlijst een uitgewerkte neorenaissance dakkapel tussen kleine obelisken op de hoeken. Heden, bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Gevelgeleding door middel van gekorniste en puilijst kordonvormende lekdrempels op begane grond en tweede bouwlaag; omlopende kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond in vlakke omlijsting. Bovenvensters in geprofileerde omlijsting met sluitsteen, oren en paneelwerk op de borstwering. Centraal deurvenster van de tweede bouwlaag voorzien van een fraai uitgewerkt smeedijzeren balkon op imposante gegroefde consoles van arduin. Dito buitentrap en voetenschraper. Op de hoek nis met gestileerd Mariabeeldje.

 • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 86/1884.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Langerei

 • Is deel van
  Langerei en Potterierei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82980 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.