erfgoedobject

Burgerhuis met neoclassicistische lijstgevel

bouwkundig element
ID
82985
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82985

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische lijstgevel resultaat van opeenvolgende wijzigingen. In 1841: lijstgevel van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag met een merkwaardige gevelbrede gietijzeren winkelpui geritmeerd door tien gekoppelde rondboogvensters. In 1877 herbouw van de gevel op de nieuwe rooilijn: nu met dubbelhuisopstand en drie bouwlagen; gevel belijnd door imitatievoegen op de begane grond, gekorniste lijsten en doorgetrokken lekdrempels. 1998: verbouwen van de zolder en hiertoe inbrengen van een opvallende halfronde dakkapel naar ontwerp van ingenieur-architect Ronny D'Hespeel (Brugge). Heden dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Beraapte lijstgevel op arduinen plint en met centrale risalietvormende poorttravee. Behouden horizontale gevelgeleding benadrukt door de gekorniste kroonlijst met tandlijst doch onderbroken door het middenrisaliet met aflijnende imitatievoegen die uitstralen boven de brede rondboogpoort, aansluitend balkon op consoles en smeedijzeren hek van het rondbogig deurvenster van de tweede bouwlaag. Verder rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met sluitstenen op de begane grond en tweede verdieping. Twee voetenschrapers.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 782/1998.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 133/1841, nummer 18/1877.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Langerei

  • Is deel van
    Langerei en Potterierei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis met neoclassicistische lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82985 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.