Samenstel van winkelhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving

Beschrijving

Samenstel van breedhuis, 18de tot 19de eeuw, van zes/zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), eventueel als samenvoeging van twee oudere constructies, en 17de-eeuwse dwarsvleugel met oorspronkelijk een topgevel aan straatzijde. De voorgevel bewaarde nog op de bovenverdieping links drie 18de-eeuwse schuiframen en rechts vier 19de-eeuwse vleugelramen, op de begane grond werd een segmentpoort geflankeerd door twee winkelpuien. "Kunstige Herstelling" in 1975 naar ontwerp van architect W. Verlinde (Brugge) bezorgt de begane grond een volledig nieuw uitzicht: onder meer aanbrengen van een tudorboogpoort, rechthoekige vensters en deur met arduinen omlijsting; op de bovenverdieping worden de verschillende raamtypes behouden; van de 17de-eeuwse dwarsvleugel, met oorspronkelijke dakstoel, wordt de achtergevel gereconstrueerd. Verankerde, witbeschilderde lijstgevel op lage grijze plint. Rechthoekige vensters met natuurstenen onderdorpels. Twee dakkapellen onder driehoekig fronton en met hijsbalkgat.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummers 20, 728 en 1011/1975.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 200.