Stadswoningen

Beschrijving

Oorspronkelijk drie gelijke huizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen), 18de tot 19de eeuw, zie bouwvergunningen van 1879 en 1881 voorzien van rondbogige 18de-eeuwse dakkapel. Nummer 93 vernieuwd in 1967 naar ontwerp van architect W. Verlinde (Brugge), nummer 94 is een consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1997 naar ontwerp van architect V. Machiels (Brugge) onder meer met herschikking van de begane grond en toevoeging van de halfronde dakkapel. Nummers 92, 94: verankerde wit- en okerbeschilderde lijstgevels op grijze plint; licht getoogde muuropeningen, in nummer 92 gekoppeld met arduinen tussenstijlen. Nummer 94 heeft op een arduinen onderdorpel van de bovenverdieping een 18de-eeuws steenhouwersmerk te identificeren met P.C. Trigalet (Arquennes).

Interieur nummer 92. Eenvoudige 18de-eeuwse schouw op bovenverdieping. 18de- tot 19de-eeuws achterhuis is gedeeltelijk onderkelderd en overkluisd met tongewelf, daarboven opkamer, vermoedelijk uit de 18de eeuw.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 3316/1997.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 18 oktober 1999.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 13/1879, nummer 39/1881, nummer 424/1967.
  • VAN BELLE J.L., Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire. Belgique et Nord de la France, Louvain-la-Neuve, 1994, nummer 433, p. 58.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia