Godshuis Soutieu

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Godshuis Soutieu

Beschrijving

Godshuis Soutieu, gesticht in 1661 en in 1910 van de Kammakers- en Paalstraat naar Maagdendal overgebracht. Daartoe bouwen van zes woningen naar ontwerp van architect L. Andries (Brugge). Hergebruik van 17de-eeuwse ingang en deur: geblokte barokomlijsting met engelenkopje in de sluitsteen. Bekronende nis tussen voluten: het oorspronkelijke beeld van Sint-Laurentius werd vervangen door een gipsen kopie van Maria met Kind in barokstijl. De bovenbouw hoort bij nummer 28.

De aansluitende gang loopt uit op de binnentuin met lage woningen onder gezamenlijk zadeldak (Vlaamse pannen) gebouwd in neotraditionele stijl. Witbeschilderde bakstenen lijstgevels op zwarte plint; sierankers. Korfboogvensters, van de deuren, in samengestelde korfboognis, zijn er vier gedicht, bij de herindeling in 1980 tot twee woningen teruggebracht. Tussen zesde en zevende travee gevelsteen met wapenschilden van de families VAN PAMEL-VAN DE WOESTYNE.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummers 41, 42, 68, 69 en 290bis/1909, nummer 1233/1929.
  • DE BRUYNE H., De godshuizen in Brugge, Roeselare, 1994, p. 43-44.