Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Voormalig woonhuis van de Spaanse consul Gonçalo de Aguilera (circa 1510-1595). Monumentaal hoekpand op U-vormige plattegrond, een geheel vormend met West-Gistelhof nummer 2. Hoekpand van zes traveeën met links een blind gevelvlak en twee traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Herenhuis met laatclassicistische gevel van 1839, aansluitend bij deze van West-Gistelhof nummer 2 van 1840. De huidige gevel vervangt aan de Augustijnenrein twee gotische trapgevels van zes traveeën en twee bouwlagen getypeerd door Brugse travee, type I. Thans bepleisterde en grijsbeschilderde lijstgevels op hoge grijze plint, getraliede kelderopeningen. Horizontaal geleed door geprofileerde kordons waaronder paneelwerk, entablement met alternerend panelen en steigergaten, daarboven tandlijst en brede kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen, vensters met bewaard houtwerk, oorspronkelijk beluikt, zie ogen in bovendorpels, ijzeren leuningen op de bovenverdieping, glas in lood op de begane grond. Rondboogpoort met waaiervormig bovenlicht gevat in vooruitspringende omlijsting met vlakke pilasters en kroonlijst. Arduinen schamppaal op de hoek.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 89/1839.
  • BEERNAERT B. (e.a.), Huizen en hun bewoners. Een 16de-eeuwse stadswandeling door Brugge, Brugge, 1998, p. 49.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 259.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia