Hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Oost-Gistelhof
Locatie Oost-Gistelhof 21, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel B (geografische inventarisatie: 01-01-2004 - 31-12-2004).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoekpand van twee traveeën en drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder kruisende zadeldaken (leipannen). Na de restauratie van 1971 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge) blijven enkel de gevels bewaard. De voorgevel is een verankerde lichtgeel-beschilderde tuitgevel met vlechtingen, schouderstuk rechts, zwart-beschilderde plint, opklimmend tot de 17de eeuw. Centrale rechthoekige deur met afgeschuinde dagkant als aanzet van oudere korf- of tudorboogvormige opening. Rechthoekige vensters, rechts op de begane grond met bewaarde afgeschuinde dagkant. Bovenvensters met zandstenen bolkozijnen, terugliggende lateien en afgeschuinde dagkanten, ontlastingsbogen. In de top luik met geblokte omlijsting. Vernieuwde ramen met kleine roedeverdeling. De zijgevel is een verankerde lichtgeel-beschilderde lijstgevel. De bovenvensters hebben houten bolkozijnen, zie oorspronkelijke vensters waarvan nog één latei bewaard is. Hoge, centrale schoorsteenschacht. Rechts poortgebouw van één bouwlaag met korfboogpoortje uit de tweede helft van de 20ste eeuw, ter vervanging van lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen, horend bij de eenheidsbebouwing van Sterstraat nummers 11-15. De achtergevel is een bakstenen tuitgevel met vlechtingen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1295/1971.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 260.
  • ESTHER J., Arthur Vandendorpe, restaureren, renoveren, Brugge, 1994, p. 45.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 2004

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oost-Gistelhof

Oost-Gistelhof (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.