Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen en twee diephuizen van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), respectievelijk gedateerd ANNO/ 1911 en ANNO/ 1912, zie gevelstenen.

Nummers 32-34. Twee gelijke enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema. Baksteenbouw, lijstgevel met traditioneel gebruik van zandsteen voor plint, belijnende banden ter hoogte van onder-, tussen- en bovendorpels, vensteromlijstingen met hoekblokken en diamantkoppen op de ontlastingsbogen. Rechthoekige deuren en vensters met afgeschuinde dagkanten: drielichtvensters en boven de deuren blinde kloosterkozijnen opgevuld met baksteen in geometrisch verband. Ontlastingbogen met open voeg en sluitsteen.

Nummers 36-38. Twee gelijkaardige trapgevels (6 treden en topstuk) nummer 36 van voormalig aannemersbedrijf, zie gevelsteen "JOSEPH DE PLANCKE & ZOONS / STEENHOUWERS & AANNEMERS / IN ALLE SLACH VAN WITSTEEN / BLAUWSTEEN & MARBER / SCHOUWEN VLOEREN BEELDHOUWWERK GRAFZERKEN TOMBEN" en nummer 38 zogenaamd "DIT HUIS / GRAVENMEESTER / GENAEMD", zie cartouches. Samengaan van verschillende neo-Brugse elementen: bij nummer 36 gebruik van Brugse travee, type II, bij nummer 38 uitkragende bovenbouw op rondboogfries en met belijnende banden. Zandstenen onderbouw, nummer 36 met tudorboogvormige deur en poort met mascaron als sluitsteen, schamppalen. Rechthoekige vensters in rondboognissen met afgeschuinde dagkanten en boogvelden versierd met maaswerk, schelpmotieven en in nummer 36 met taferelen uit het bouwbedrijf.

• Stadsarchief Brugge Bouwvergunningen, nummer 245/1911.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia