erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83020
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83020

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gevel gedateerd 1650, zie cartouches. In 1937 hersteld naar ontwerp van architect G. Van der Beke (Brugge) onder meer supprimeren van de deur uiterst rechts en inbrengen van een nieuwe in de middentravee met dubbelhuisopstand als gevolg. Verankerde bakstenen lijstgevel met brede getrapte middentop (7 treden en topstuk). Rechthoekige muuropeningen op de begane grond met strekken en mascaron als sluitsteen, sporen van oudere opening, zie ontlastingsboog. Boven- en zoldervensters hebben zandstenen bolkozijnen en afgeschuinde dagkanten, midden- en zoldervenster in rondboognis met verfijnd maaswerk. Hijshaak. De rechter zijgevel is een puntgevel met korfboogvormig topvenster met afgeschuinde dagkanten, sporen van oudere openingen. Rechts op terugspringende rooilijn, bakstenen poortgebouw met steekboogpoort waarboven rondboognisje van gesinterde baksteen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 105/1937.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 334.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83020 (Geraadpleegd op 25-06-2021)