• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Sint-Jorisstraat. Twee achtereenliggende breedhuizen, het voorste met dubbelhuisopstand van vier traveeën en zijgevels van samen zes/vijf traveeën onder parallelle zadeldaken (leipannen en Vlaamse pannen). Voorgevel van 1627, zie bas-reliëf met drie beren in de rondboognis van de topgevel, vermoedelijk 16de-eeuwse kern. In de zijgevel koperen herdenkingsplaat in renaissancestijl: "HIER WOONDE VAN 1860-1878 / DE ENGELSE OUDHEIDKUNDIGE / W.H. JAMES WEALE / * 1832-1917 /* PROMOTOR VAN DE / MONUMENTENZORG & VERNIEUWER / VAN HET KUNSTHISTORISCH / ONDERZOEK IN VLAANDEREN." Verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1906 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge): onder meer vernieuwen van de voorgevel en aanbrengen van geblokte ontlastingsbogen en smeedijzeren windvaan. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 2000-2001 naar ontwerp van architectenbureau Ceenaeme en Neels (Torhout). Verankerde bakstenen lijstgevel met centrale trapgevel (8 treden + topstuk) en twee zijtuitgevels met vlechtingen. Traditioneel gebruik van kalkzandsteen voor herstelde kruis- en bolkozijnen, kordons voortgezet in de zijgevels en doorlopende banden ter hoogte van de onderdorpels, geblokte ontlastingsbogen met mascarons en bas-reliëf. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten. Voetenschraper. In de zijtuitgevels een hijsbalkgat. Afgeschuinde hoek met zandstenen hoekblokken, daarboven Maria met Kind op console en onder baldakijn; schamppaaltje. Schoorsteenschacht met twee achtzijdige rookmonden op rechthoekige basis. Aan Sint-Jorisstraatzijde aanbouw met kruiskozijn en tudorboogpoort die in 1941 een korfboogpoortje en -deur vervangen.

Interieur. Bewaarde samengestelde balklagen: moer- en kinderbalken op begane grond en bovenverdieping. Op de begane grond gotische schouw met zandstenen stijlen, gebeeldhouwde kopjes, gelijkaardige schouw in de aanbouw vermoedelijk overgebracht van elders uit het huis. Zolder met twee sporenkappen met schaargebinten en hanenbalkjes met telmerken. In de rechter tuinmuur drie rondboognissen.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2326/1999.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 15 juli 1999.