Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Enkel- en dubbelhuis van samen vijf/vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit 16de-19de-20ste eeuw. Samen met nummers 16-18 herstellen in 1925 van voorgevels en onder meer toevoegen van lateien. In 1989 herschikken tot twee woningen: bijvoegen van rechter travee van nummer 16 waarbij opkamer boven kelder wordt vervangen door deurtravee. Verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. Uitkragende gootlijst onderbroken door dakvenster met trapgevel, rechthoekig venster in korfboognis en hijsbalkgat. Voorts rechthoekige muuropeningen met segmenboogvormige ontlastingsbogen van een rollaag; afgeschuinde dagkanten en oorspronkelijk bolkozijnen op de bovenverdieping. Ramen met grote roedeverdeling: persiennes op de begane grond.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Bouwvergunningen, nummer 587/1989.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 414/1925.