Watermolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen

• is aangeduid als beschermd monument Watermolen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Watermolen met omgeving

Beschrijving

Oude nog werkende korenwatermolen op de Molenbeek. In 1870 verbouwing omschreven als olie- en korenwatermolen; in 1921-22 gedeeltelijk afgebroken: in 1924 veranderd in woning en in 1953 verenigd met aanpalend magazijn. Ensemble van bakstenen gebouwen onder zadeldaken met rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen. Achterpuntgevel van het dwarsgebouw voorzien van houten bebording.

Technische installatie: metalen bovenslagrad (met schroefbouten); ronde bakstenen kuip (kamgat), afgedekt met natuursteen, waarop gietijzeren zuilen die de installatie (heden twee koppels maalstenen, doch vroeger drie) op de verdieping ondersteunen. De molen maalt dagelijks. Aansluitende voormalige stoomoliemolen: éénlaags bakstenen gebouw van vier ongelijke traveeën,onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige openingen onder houten latei in eerste drie traveeën, met ontlastingsboog boven deur in eerste travee, een poort in tweede travee; steekboogvormige opening in vierde travee. De vensters in derde en vierde travee zijn beluikt. Vierkante bakstenen aangebouwde schoorsteen (deels gesloopt) op vierkante schouwbasis met mangat. Door gedeeltelijke beschadiging van de schouwbasis is de verankering van deze duidelijk merkbaar .

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van archief en kadaster, in Kultureel jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, 1960, III, p. 78-79.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

De watermolen werd in 2016 ernstig beschadigd door overstroming.

• Informatie verkregen van de gemeente (23 december 2021).
Auteurs: Jacobs, Els

De watermolen bevindt zich in de vallei van de door bomenrijen afgezoomde Molenbeek en wordt omgeven door graslanden.

Auteurs: Cox, Lise