erfgoedobject

Watermolen

bouwkundig element
ID: 8303   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8303

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Watermolen
    Deze bescherming is geldig sinds 17-02-1994

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Watermolen met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 17-02-1994

Beschrijving

Oude nog werkende korenwatermolen op de Molenbeek. In 1870 verbouwing omschreven als olie- en korenwatermolen; in 1921-22 gedeeltelijk afgebroken: in 1924 veranderd in woning en in 1953 verenigd met aanpalend magazijn. Ensemble van bakstenen gebouwen onder zadeldaken met rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen. Achterpuntgevel van het dwarsgebouw voorzien van houten bebording.

Technische installatie: metalen bovenslagrad (met schroefbouten); ronde bakstenen kuip (kamgat), afgedekt met natuursteen, waarop gietijzeren zuilen die de installatie (thans twee koppels maalstenen, doch vroeger drie) op de verdieping ondersteunen. De molen maalt dagelijks. Aansluitende voormalige stoomoliemolen: eenlaags bakstenen gebouw van vier ongelijke traveeën,onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige openingen onder houten latei in eerste drie traveeën, met ontlastingsboog boven deur in eerste travee, een poort in tweede travee; steekboogvormige opening in vierde travee. De vensters in derde en vierde travee zijn beluikt. Vierkante bakstenen aangebouwde schouw (deels gesloopt) op vierkante schouwbasis met mangat. Door gedeeltelijke beschadiging van de schouwbasis is de verankering van deze duidelijk merkbaar .

  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van archief en kadaster, in Kultureel jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, 1960, III, p. 78-79.

Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978

Aanvullende informatie

De watermolen bevindt zich in de vallei van de door bomenrijen afgezoomde Molenbeek en wordt omgeven door graslanden.

Auteurs : Cox, Lise
Datum: 03-07-2015

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Watermolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8303 (Geraadpleegd op 28-05-2020)