erfgoedobject

Gelijkaardige stadswoningen

bouwkundig element
ID
83031
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83031

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Maagdendal. Twee gelijkaardige lage huizen volgens spiegelbeeldschema, oorspronkelijk elk met drie traveeën (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), nummer 18 met jaartal 1673 in de geveltop. Samen met nummer 14: herstellen van voorgevels in 1925 en onder meer toevoegen van lateien. Nummer 16 had rechts oorspronkelijk een kelder met daarboven een opkamer, in 1989 vervangen door huidige deurtravee nu horend bij nummer 14. Verankerde bakstenen lijstgevels op grijze plint; getrapte toppen (6 treden en topstuk) boven de rechter- en linker travee. Rechthoekige muuropeningen, segmentboogvormige ontlastingsbogen, glas-in-loodramen en rolluiken. Boven de topvensters, met geblokte ontlastingsbogen, een hijsbalkgat. Afgeschuinde hoek met zandstenen hoekblokken. De zijgevel van nummer 18 is een verankerde bakstenen tuitgevel met vlechtingen en schouderstukken, rondboogvenster in de top. Links laag gebouw van twee traveeën met zelfde vensters en ramen als in de voor- en zijgevel.

  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 587/1989.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 414/1925.
  • DEVLIEGHER L., De huizen van Brugge, Brugge, 1975, p. 334.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gelijkaardige stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83031 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.