Herberg 't Maekelaersheester

Beschrijving

Nummer 43 zogenaamd " 't Maekelaersheester", reeds in het eerste kwart van de 14de eeuw als heester vermeld en vanouds herberg van de makelaarsgilde staande op een groot erf tussen Sint-Clara-, Kapel- en Sint-Jorisstraat, onder meer met nu verdwenen makelaarskapel, zie Sint-Jorisstraat. In de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw met huisbrouwerij. Heden samenstel van drie breedhuizen van samen tien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische en Vlaamse pannen). 19de-eeuws uitzicht, mogelijk met oudere kern. Oorspronkelijk twee huizen met één bouwlaag, zie bouwaanvragen van 1831 en 1854. 1858: samenvoegen van de panden in functie van brouwerij; verhogen met een bouwlaag, en aanbrengen van een lijstgevel met kordonvormende onderdorpels op de bovenverdieping en deur in tweede en tiende travee 1873: vervangen van de deur in tweede travee door een venster.

In 1928 splitsen van nummers 39-41: verbreden van vensters van nummer 41, aanbrengen van vlakke omlijstingen met oren, neuten en druiplijst en kleine roedeverdeling in de bovenlichten van de nieuwe ramen, zie huidige toestand. Deuromlijsting nummer 43 van 1957. In 1997 consoliderende "Kunstige Herstelling" van nummer 43 naar ontwerp van architect P. Lanoye (Brugge). Bepleisterde of beschilderde lijstgevels op grijze plint, nummer 39 met imitatievoegen, nummer 41 afgeboord met muurkettingen. Rechthoekige deuren met arduinen buitentrapje, poort en vensters, bij nummer 43 gedeeltelijk met bewaard houtwerk en grote roedeverdeling. Nummer 43 met rechts aanbouw van één bouwlaag, vermoedelijk op de plaats van een vroegere doorgang.

Interieur. Op de begane grond bewaarde balklagen met wapenschild. Zandstenen schouw met gebeeldhouwde kopjes, geprofileerde zijwanden met versierde rozetjes en opschrift.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2211/1997.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, augustus 1983; nota, 29 april 1997.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 44/1831, nummer 15/1854, nummer 1/1858, nummer 11/1873, nummer 526/1928, nummer 484/1957.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia