Weeshuis Heilige Engelbewaarder

Beschrijving

Achterin gelegen gebouw van tien traveeën + links poortgebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken (Vlaamse pannen). Voormalig 19de-eeuws weeshuis zogenaamd "H. Engelbewaarder" heden complex van administratieve gebouwen.

1853: oprichten van het gebouw, toen palend aan de Hemelsdale-abdij, ten behoeve van verlopen meisjes.

1875: bouwen van kapel in neogotische stijl.

1883: in gebruik als weeshuis "H. Engelbewaarder" voor arme meisjes.

1894: toevoegen van het poortgebouw.

1979: ingericht ten behoeve van administratieve gebouwen, zevende travee hiertoe verbouwd tot brede, beglaasde ingangstravee, naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge).

In zijn huidige vorm, crèmekleurig beschilderde lijstgevel op grijze plint met rechthoekige muuropeningen. Licht gemarkeerd poortrisaliet onder driehoekig fronton opgevangen door de pilasters van de bovenverdieping die de uitgewerkte nis met beeld van de Engelbewaarder met kind flankeren. Segmentboogpoort met sluitsteen en bewaarde vleugeldeur, voetenschraper.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 46/1853, nummer 98/1894, nummer 533/1979.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia