erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83043
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83043

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis met enkelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en Vlaamse pannen). Gebouwd in 1900 naar ontwerp van architect J. De Bisscop (Brugge)in eclectische stijl met neo-VlaamseRenaissance-inslag. Verankerde baksteenbouw op arduinen sokkel, verwerking van kunststeen (?) voor speklagen, lateien, lekdrempels, beeldnis boven de poort en topbekroning. Zijrisaliet met poorttravee eindigend in tuitgevel met overhoekse topbekroning met siervaas; brede poort, vleugeldeur met paneelwerk, bekronende beeldnis met beeld van Maria, topvenster met rond boogveld. Voorts rechthoekige vensters onder ontlastingsbogen met maskerkop; T-ramen op de bovenverdieping Boven de kroonlijst op klossen twee houten dakkapellen met driehoekig fronton op consoles.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 89/1900.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83043 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.