erfgoedobject

Samenstel van stadswoningen

bouwkundig element
ID
83045
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83045

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van vier breedhuizen van twee/ en/of één traveeën en twee bouwlagen. onder zadeldak (Vlaamse pannen). Na oorlogsschade, in 1921 herbouwen in historiserende stijl naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge). Verankerde bakstenen trap- (5 treden en topstuk) en lijstgevels. Muuropeningen met getoogd ontlastingssysteem, nummers 137 en 141, onder lateien. Het meest uitgewerkt is nummer 141 met bovenverdieping in lichte overstek, opgevangen op een korfboogfries, en ook andere neotraditionele elementen als speklagen ter hoogte van de bovendorpels, houten dakkapel met windveer en kleine roedeverdeling. Nummer 143 met kloosterkozijnen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten en getrapt dakvenster.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 321/1921.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Samenstel van stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83045 (Geraadpleegd op )