erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
83050
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83050

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), 16de-17de-eeuwse kern. Oorspronkelijk twee huizen van elk twee/één traveeën, zie de schoorsteenschachten met afgeronde rookmonden. In de loop van de 18de eeuw aanpassen van muuropeningen van het linker huis en in de 19de eeuw van het rechter huis. "Kunstige Herstelling" van 1975 naar ontwerp van architect J. Janssens (Brugge): decaperen van de gevels, samenvoegen en wegwerken van derde travee, rechter vensters krijgen zelfde 18de-eeuwse vormgeving als linker; de binnenverdeling van de huisjes blijft behouden. Verankerde bakstenen lijstgevel met twee dakvensters, klimmend en met tuitgevel met vlechtingen. Rechthoekige muuropeningen met strekken, vensters met kleine roedeverdeling, beluikt op de begane grond. Gevel begroeid met wilde wingerd. In de achtergevel steekt een 18de-eeuws bovenvenster, gedeeltelijk met glas in lood.

Interieur. Balklagen met sleutelstukken, strijkbalken steunend op natuurstenen consoles. Restant van laatgotische schouw op de bovenverdieping. Zolder met dubbel schaargebinte.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, september 1981.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 350/1975.
  • DEVLIEGHER L., De huizen van Brugge, Brugge, 1975, p. 336.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83050 (Geraadpleegd op )